LEESTAFEL
naar overzicht leesstukken

REZZAGO

Taco Mesdag heeft in 1877 de boerderij Rezzago in Vries gekocht. Dat ligt in Drenthe, tussen Assen en Groningen. In het bedrijfsgedeelte richtte hij een atelier in, dat er zoals zoveel schildersateliers in die tijd meer uitzag als een salon dan als een werkruimte. Een deel van het atelier is afgebeeld door zijn vrouw Geesje Mesdag - van Calcar, die ook Taco zelf in het tafereel heeft opgenomen als een vage schim bij het raam.
Het schilderij, dat bij een brand plaatselijk zwaar beschadigd was, hangt in de Pulchrizaal.

Huis en tuin van Rezzago werden verzorgd door Hendrik Hoving en zijn vrouw Hillechien, gefotografeerdt in zondagse kleding. Hendrik woonde al op Rezzago voordat Taco het kocht, waarschijnlijk als inwonende knecht. Later betrok hij een huisje in het dorp, dat er nu nog staat. Op de foto van Rezzago maakt Hillechien het terraszitje in orde. Haar zeven kinderen moesten "braaf en zoetjes wezen" als de schilders er waren, zo herinnert een van hen zich nog in 1968 als tachtigjarige. Hillechiens moeder, Marchien Luinge, heeft enige tijd bij hen ingewoond. Geesje heeft haar geportretteerd. (Zie Pulchrizaal)
In 1908 overleden Hillechien en Hendrik, onverklaarbaar een dag na elkaar.

Op de collage van schetsen, zwaar vergeeld door langdurige blootstelling in een lijst aan het zonlicht, staat Rezzago links boven afgebeeld. Ook plaatsjes in de buurt, Ide, Donderen en de kerk van Vries staan er op. Taco zit er te schilderen met een hondje aan zijn voeten. Rechtsonder de signatuur G. Mesdag - van Calcar en, uniek voor Geesje, de datum: 21 september 1896. Maar dat was dan ook Taco's 67ste verjaardag. Cadeautje.

 

 

 

Geesje Mesdag - van Calcar
Lieve Taco, hartelijk gefeliciteerd
Pen op papier, 53 x 74 cm
Fraeylemaborg 2003, Panorama Mesdag 2004
Catalogusnummer G115
Drents Museum

1 januari 2006

www.mesdagvancalcar.nl