DIAZAALTJE


diaserie
Maak hieronder een keuze van de gewenste diaserie (helaas voorlopig alleen de eerste beschikbaar).
47 Aquarellen van de Haagse School. Taco Mesdagcollectie, Groninger Museum.
Meer informatie: in de Taco Mesdag Aquarellenzaal en in de Historische Taco Mesdagzalen op de Leestafel.
Werken van Taco Mesdag. Nog niet beschikbaar.
Werken van Geesje Mesdag-van Calcar. Nog niet beschikbaar.

Verduister de kamer rond de computer voor de aanvang van de diashow.

Kies een cijfer in het bereik 2 tot en met 9 voor het aantal seconden dat een dia moet blijven staan, de wisselsnelheid:

De kleinste tijd die u nog zonder probleem kunt kiezen hangt af van de snelheid van uw internet verbinding.
De gemiddelde tijd die een museumbezoeker naar een schilderij kijkt in reële musea schijnt niet meer dan 7 seconden te zijn.
Als u achteraf spijt krijgt van de gekozen wisselsnelheid, kunt u tijdens de voorstelling met de muis op een willekeurige plaats op een dia klikken.
Daarmee keert u terug naar deze plaats in het diazaaltje.
Wijzig de wisselsnelheid en start opnieuw.
De diavertoning wordt voortgezet vanaf het punt van onderbreking.

Klik op "start" om de diavertoning te beginnen:


Als u liever weer vanaf het allereerste begin wilt starten, open dan eerst "Diazaaltje" met "Laad pagina opnieuw" (= Reload) alvorens de nieuwe wisselsnelheid te typen.
Wanneer uw computer met Reload niet naar het begin gaat, keer dan terug naar de Museumhal, en open daarvandaan "Diazaaltje".

schermvullend
Dia's komen het mooist tot hun recht als ze het hele scherm mogen vullen.
Het voorschrift uit de bovenstaande paragraaf werkt evengoed wel, maar met enkele van de onderstaande tips kunt u het mooier maken.Tot onze spijt zijn daarbij enige technische termen onvermijdelijk.

Er bestaan programma's zoals Photosmart Studio van Hewlett-Packard en iPhoto van Apple, die de helderverlichte randen met menu's en dergelijke van het besturingssysteem eerst uitzetten voor een diashow.
Een HTML-programma, zoals onze webpagina, mag uit veiligheidsoverwegingen niet via het internet aan het besturingssysteem van uw computer komen.
Maar u kunt zelf enkele randen ("balken") in de browser uitzetten.

    menubalk

titelbalk
navigatiebalk

bladwijzerbalk


inhoudsvenster


statusbalk
Voorbeeld van een browservenster met de namen van de vensterondelen

De figuur hierboven toont een (klein gemaakt) venster van het internetprogramma Firefox (een veelgebruikte browser) met de namen van de verschillende vensteronderdelen. Daarvan kan er, door middel van de menubalk, een aantal tijdelijk uitgeschakeld worden, te weten de navigatiebalk, de bladwijzerbalk en de statusbalk.
Experimenteer met het menu View of Beeld en dergelijke.

De icoontjes van het programma- en documentenoverzicht (hier niet getoond) kunnen ook nog uitgezet. In de Macintosh gaat dit met Apple > Dock > Schakel verbergen in.

Maar de menubalk zelf van uw computer en de titelbalk van de browser zult u niet kunnen uitzetten. Als u het mooi donker wilt hebben, zoals verder in dit diazaaltje, kunt u daar een strookje karton voor hangen.

schermmaten
Het "projectiescherm" moet zo groot mogelijk worden ten opzichte van het computerscherm.
De opgaven hieronder vertellen u automatisch de schermafmeting van uw computer, en wat er beschikbaar ("bruikbaar") is nadat u zoveel mogelijk balken hebt uitgezet. Na uw wijzigingen moet u op de knop "laad pagina opnieuw" drukken. De maateenheid is pixels (px), die zijn ca. 1/3 mm hoog en breed.De computer vertelt u wat bruikbaar is. Maar u moet zelf die bruikbare ruimte benutten door na start het projectiescherm aan zijn titelbalk naar de linkerbovenhoek te slepen. En vervolgens het schuin gearceerde sleepvakje naar de rechter benedenhoek te trekken. De computer onthoudt die plaats.
Onze webpagina gaat er van uit, dat uw scherm 1024 bij 768 pixels meet, een veelgebruikte maat. En dat er niet meer dan 20 tot 50 pixels in de hoogte en breedte verloren gaan.
Als u een aanmerkelijk groter getal vindt voor de breedte, bijv. 1240 px, zoekt u dan uit hoe u dit met een menu-item "beeldschermen" o.i.d. kunt verlagen tot 1024 px. Aangenomen dat u niet wilt dat er grote lege marges om de dia's ontstaan.
Nog beter kunt u een keer naar een museum gaan als de aquarellen echt op een tentoonstelling hangen.

Rob en Winky Vetter
15 september 2010
www.mesdagvancalcar.nl